3 May 2026
Φεστιβαλ

Το 12ο Φεστιβάλ Παραδοσιακού Αιγοπρόβειου Χαλουμιού ανακοίνωσε το πρόγραμμά του

30 εκθέτες, παραγωγοί χαλλουμιού της περιοχής, παραδοσιακή γαστρονομία, καλλυντικά, τέχνες και χειροτεχνίες με θέμα το χαλλούμι, παραδοσιακά φαγητά και ποτά και τοπική φιλοξενία

Δημοσιεύτηκε στις 17 Απριλίου 2026

Το 12ο Φεστιβάλ Παραδοσιακού Αιγοπρόβειου Χαλουμιού θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 3 Μαΐου 2026 - Πραστειό (Αυδήμου), στο Κέντρο Πολλαπλών Χρήσεων και στην πλατεία του χωριού από τις 11.00-19.00. Το φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου των Επαρχιακών Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης: κ. Γιάννη Τσουλόφτα

Το γραφικό, και ιστορικό χωριό, Πραστειό (Αυδήμου), τιμά κάθε πτυχή της ιστορίας και του πολιτισμού του χαλλουμιού, για άλλη μια χρονιά, με ένα καθαρά θεματικό φεστιβάλ, που θα αγγίξει τις αισθήσεις σας, με τις διαδραστικές και βιωματικές δραστηριότητες, και θα σας ταξιδέψει σε ένα γαστρονομικό, ιστορικό και θρησκευτικό ταξίδι, ενώ έμπειροι εκπαιδευτές θα σας χαρίσουν μοναδικές εμπειρίες.

Το χαλούμι που παρασκευάζεται με πρόβειο και κατσικίσιο γάλα, θεωρείται η σημαία της αυθεντικής κυπριακής κουζίνας και μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου. Η ιστορία του «ταξιδεύει» στα βάθη των αιώνων, καθιστώντας το ένα από τα παλαιότερα τυριά στον κόσμο. Η παραγωγή του είναι άμεσα συνδεδεμένη με την παραδοσιακή αγροτική ζωή και την κοινωνική αλληλεγγύη που χαρακτηρίζει την κοινότητα Πραστειού (Αυδήμου).

Το χαλλούμι είναι μέρος της ιστορίας και του πολιτισμού του χωριού.

Εκτός από την πλούσια παραδοσιακή γαστρονομία και τη ζωντανή μουσική, το φεστιβάλ παρέχει την ευκαιρία να κάνετε προσκύνημα στο κοντινό εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, όπου ο πατέρας Αθηνόδωρος θα σας μιλήσει για την ιστορία και την τέχνη της αγιογραφίας.

Το Φεστιβάλ Χαλλουμιού διοργανώνεται από το Κοινοτικό Συμβούλιο και όλα τα οργανωμένα σύνολα του χωριού. και χρυσός χορηγός είναι το Υφυπουργείο Τουρισμού.

Πρόγραμμα

12.00 Τελετή έναρξης & αδελφοποίηση με το Προάστιο Καρδίτσας

12.30 Παραδοσιακοί Χοροί & Ζωντανή Μουσική

15.00 Μουσικό Πρόγραμμα & Παραδοσιακοί χοροί με το συγκρότημα ENORA

17.00 Λαογραφικά Ποιήματα-Τσιατιστά

17.30 Μουσικό Πρόγραμμα με το συγκρότημα ENORA

19.00 Λήξη του Φεστιβάλ

Βιωματικές Δραστηριότητες Γαστρονομίας

  1. Παρασκευή, Επίδειξη & Γευσιγνωσία Χαλλουμιού
  2. Βιωματικό εργαστήριο Τραχανά

Θεματικές Παιδικές Δραστηριότητες
12.00- 19.00 Ανάπτυξη δεξιοτήτων για παιδιά με έμπειρους εκπαιδευτές

Η μικρή μας φάρμα-Βιωματική δραστηριότητα με αρνάκια

Δραστηριότητες ευεξίας
Αναγέννηση της παράδοσης του χωριού να χρησιμοποιεί το γάλα για την ομορφιά του προσώπου, και να προστατεύει το δέρμα από τον ήλιο.

Θρησκευτικές Δραστηριότητες
Προσκύνημα στην εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, και γνωριμία με τον πατέρα Αθηνόδωρο, τον αγιογράφο του χωριού.

Γνωρίστε το χωριό
Περιήγηση στο ιστορικό τμήμα του χωριού, με τρενάκι

Τριάντα εκθέτες, παραγωγοί χαλλουμιού της περιοχής, παραδοσιακή γαστρονομία, καλλυντικά, τέχνες και χειροτεχνίες με θέμα το χαλλούμι. Παραδοσιακά φαγητά και ποτά και τοπική φιλοξενία.

Πληροφορίες: 99410520.

Σχετικά

Ατζέντα
April 2026
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close